Litteken minder zichtbaar maken met fillers: alles over behandelingen en resultaten

Procedure of induction therapy with microneedles and collagen on the face of a European man close-up

Littekens zijn een vervelend probleem voor veel mensen, niet alleen vanwege de zichtbaarheid, maar ook omdat ze vaak herinneringen oproepen aan pijnlijke of traumatische ervaringen. Daarom kiezen velen ervoor om hun littekens te laten behandelen. Met deze behandelingen hopen ze niet alleen het uiterlijk van de littekens te verbeteren, maar ook de psychologische impact ervan te verminderen. In deze blog gaan we dieper in op hoe littekens ontstaan, welke soorten er zijn en welke behandelingsopties beschikbaar zijn. Op deze manier ben je goed voorbereid en ontvang je handvatten om beter om te gaan met littekens en de verschillende behandelmethoden.

Hoe ontstaan littekens?

Een litteken ontstaat altijd als gevolg van een wond, zelfs een klein wondje kan al leiden tot littekenvorming. Wanneer er een wond ontstaat, werkt het lichaam snel om deze te sluiten en de huid te herstellen. Dit proces beschermt je beter tegen bacteriën en voorkomt vochtverlies.

Om te begrijpen hoe een litteken ontstaat, is het nuttig om te weten hoe de huid is opgebouwd. De huid bestaat uit verschillende lagen: de buitenste laag (epidermis), de daaronder gelegen laag (dermis) en de onderhuid (subcutis). Elke laag heeft een specifieke functie en samen vormen ze de beschermende barrière van het lichaam.

Als de wond zich beperkt tot de bovenste laag van de huid (epidermis), zal deze vaak volledig genezen zonder littekenvorming. Maar bij diepere beschadigingen in de dermis of subcutis ontstaan er vaak littekens, omdat het lichaam extra bindweefsel aanmaakt om de wond te herstellen.

Littekens kunnen er vervelend uitzien en kunnen pijn- en jeukklachten veroorzaken. Wij kunnen je helpen om een afwijkend litteken minder zichtbaar te maken en de klachten te verminderen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een persoonlijk behandelplan.

Welke soorten littekens zijn er allemaal?

Er zijn verschillende soorten littekens die ieder op hun eigen manier ontstaan en er anders uitzien. Hieronder worden de meest besproken littekens toegelicht:

1. Hypertrofisch litteken

Hypertrofische littekens zijn meestal rood en verdikt ten opzichte van de omliggende huid. Mensen met dit type littekens ervaren vaak jeukklachten. De ontwikkeling van een hypertrofisch litteken kan enkele maanden duren, waarna het litteken na ongeveer 6 tot 8 maanden vaak geleidelijk minder rood en iets kleiner wordt. De precieze oorzaak van hypertrofische littekens is niet volledig bekend.

2. Atrofisch litteken

Atrofische littekens zijn vaak vlak en liggen onder het oppervlak van de omliggende huid. Verder zijn atrofische littekens vaak relatief kleine littekens, die een verminderde hoeveelheid bindweefsel (collageen) hebben, waardoor er een dunne huidlaag ontstaat. Deze littekens ontstaan door een verstoord genezingsproces, dat door verschillende factoren beïnvloed kan worden, zoals hoge spanning of druk op de wond, infecties, een slechte doorbloeding, bestraling of medicijngebruik.

3. Keloïd-litteken

Keloïd-littekens zijn verdikkingen van de huid die ontstaan als littekenweefsel zich verder uitbreidt dan de oorspronkelijke wond. Ze kunnen direct na een verwonding ontstaan, maar soms worden ze pas jaren later zichtbaar. Keloïden kunnen ontstaan door bijvoorbeeld brandwonden, insectenbeten, operaties of piercings. Mensen met een donkere huid hebben meer kans om keloïden te ontwikkelen.

4. Wijdverspreide littekens

Deze littekens zijn herkenbaar doordat ze een groter oppervlak beslaan dan de oorspronkelijke beschadigde huid. Ze zijn vaak breed en hebben een lichte kleur. Deze littekens ontstaan meestal als gevolg van een operatie of brandwond.

Zelf littekens minder zichtbaar maken

Er zijn verschillende remedies te vinden die kunnen helpen om de huidtextuur te verbeteren en de kleur van de littekens te vervagen. Hieronder zijn de meest populaire manieren om littekens minder zichtbaar te maken:

1. Siliconentherapie door middel van gel of pleisters

Siliconengel wordt vaak gebruikt om littekenweefsel te verzachten en gladder te maken. Dit kan de jeuk verminderen en de verkleuring van het litteken minder zichtbaar maken. Daarnaast zijn er ook speciale pleisters te vinden die je over het litteken kunt plakken, bijvoorbeeld tijdens het slapen.

2. Smeren met vitamine E

Een andere manier om littekens te vervagen, is door vitamine E aan te brengen. Vooral wanneer het litteken nog vers is, kan vitamine E helpen om de huid soepeler te maken en het littekenweefsel gladder, vlakker en dunner te laten worden, wat bijdraagt aan de wondgenezing. Dit kan ervoor zorgen dat het litteken minder zichtbaar wordt of zelfs volledig verdwijnt.

Op onze webshop vind je diverse producten die vitamine E bevatten. Neem vooral een kijkje en ontdek wat ze voor jouw huid kunnen betekenen.

3. Make-up

Naast het vervagen van een litteken, kun je het ook camoufleren. Make-up speelt hierbij een belangrijke rol. Met de juiste technieken en producten kun je de huidtoon egaliseren en het litteken minder zichtbaar maken.

4. Tatoeage

Net als make-up gebruiken sommige mensen een tatoeage om een litteken te camoufleren. Het is echter belangrijk dat het litteken minimaal 1,5 jaar oud is, omdat het dan niet verder zal veranderen.

Behandelingen tegen littekens

Hoewel bepaalde producten littekens minder opvallend kunnen maken, blijft de beste oplossing om littekens professioneel te laten behandelen. Professionele behandelingen kunnen de oorzaak van het probleem aanpakken en zorgen ervoor dat littekens aanzienlijk minder zichtbaar worden. Hieronder staan de meest populaire behandelingen:

Litteken behandelen met Advanced Micro-Needling

Micro-Needling is zeer effectief voor littekens, vooral atrofische (verzonken) littekens zoals die van acne. Het stimuleert de collageenproductie en bevordert huidvernieuwing, waardoor littekens geleidelijk minder zichtbaar worden. Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van het zogenaamde Micro-Needling, waarbij met fijne naaldjes kleine kanaaltjes in de huid worden gemaakt. Dit stimuleert de huid om zelf nieuw collageen en elastine aan te maken, wat kan helpen om littekens te verminderen.

Litteken behandelen met Cosmo Peel en Cosmo Peel Forte

Deze dermatologische peelings zijn effectief voor het verminderen van oppervlakkige littekens. De Cosmo Peel verbetert huidtextuur, vermindert pigmentvlekken en pakt huidveroudering aan door gecontroleerde exfoliatie. Cosmo Peel Forte is krachtiger en kan ook ingezet worden voor diepere littekens, zoals acne-littekens. Bij beide behandelingen worden er beschadigde huidlagen verwijderd. Hierdoor wordt overmatig littekenweefsel aangepakt en wordt de huid gestimuleerd om nieuwe, gezondere cellen aan te maken, wat leidt tot een gladdere en gelijkmatigere huidtextuur.

Litteken behandelen met Dermaceutic Peel

Deze dermatologische peeling kan helpen bij lichte littekens door de huidtextuur te verfijnen en de huidtint te egaliseren, wat littekens minder opvallend kan maken. Door de verwijdering van dode huidcellen en beschadigde huidlagen wordt de aanmaak van een nieuwe huid gestimuleerd, waardoor de uitstraling van de huid verbetert.

Blijf jij ook graag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen? Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste posts, ontwikkelingen, nieuwtjes, leuke acties en veel meer!

Geschreven door:

Drs. Jelle Claassen

Cosmetisch arts bij Kliniek voor Jou

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van alle nieuwtjes en ontwikkelingen met onze nieuwsbrief!

Tijdens een consult kunnen we een grondige huidanalyse uitvoeren. Met de resultaten kunnen we een behandelplan opstellen dat precies op jouw behoeften is afgestemd.

Afspraak, vraag of opmerking?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vriendenactie: 20% korting
Afspraak maken