Hoelang blijven fillers zitten?

Voor cosmetische verbeteringen zonder chirurgische ingreep zijn fillers een populaire keuze. Van het vullen van de lippen, verminderen van rimpels, tot het gladstrijken van de huid, bieden deze injectables tijdelijke tot langdurige oplossingen voor diverse esthetische wensen. De vraag ‘hoelang blijven fillers zitten?’ is echter niet eenduidig te beantwoorden. De duurzaamheid van fillers hangt af van verschillende factoren, waaronder het type filler, het behandelde gebied en de individuele lichaamsreactie.

Type fillers

Fillers zijn er in vele vormen, elk met een specifieke samenstelling en doel. Elke variant reageert anders op verschillende huidtypes en doelgebieden. Hyaluronzuur fillers zijn het populairst, aangezien hyaluronzuur een lichaamseigen stof is die vocht aantrekt en vasthoudt, wat tevens zorgt voor hydratatie van de huid. Andere types variëren van calciumhydroxylapatiet, effectief voor diepere rimpels, tot polylactisch zuur, wat helpt bij het stimuleren van de eigen collageenproductie van het lichaam. Deze diversiteit stelt cliënten in staat om een behandeling te kiezen die nauwkeurig is afgestemd op hun specifieke behoeften en verwachtingen. De levensduur van elke filler varieert afhankelijk van zijn unieke samenstelling en het behandelde gebied.

Hyaluronzuur: de natuurlijke keuze

De populariteit van hyaluronzuur fillers ligt in het feit dat hyaluronzuur een lichaamseigen stof is. Dit vermindert de kans op allergische reacties en zorgt voor een natuurlijk ogend resultaat. De flexibele aard van hyaluronzuur maakt het ook geschikt voor verschillende delen van het gezicht, waaronder de lippen, wangen, en rond de ogen. Dit maakt het een veelzijdige keuze voor diegenen die streven naar een subtiele maar effectieve verbetering van hun uiterlijk. Na de filler behandeling zie je direct resultaat, en hoewel hyaluronzuur geleidelijk door het lichaam wordt afgebroken, blijft het effect doorgaans tussen de zes tot achttien maanden zichtbaar.

Permanente versus niet-permanente fillers

Permanente fillers beloven een langdurig resultaat, vaak langer dan twee jaar, en soms zelfs permanent. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn, maar het is echter belangrijk om de implicaties van deze keuze te begrijpen. De permanente aard betekent dat correctie en verwijderingen, indien nodig, ingewikkelder en riskanter kunnen zijn. Permanente fillers zijn daarom al jaren verboden in Nederland. Daarentegen bieden niet-permanente fillers een meer flexibele oplossing. Ze stellen cliënten in staat om hun esthetische doelen te bereiken met een lager risico op complicatie en de mogelijk om de behandelingen aan te passen naarmate hun voorkeuren en gezichtsstructuur met de tijd veranderd. Deze optie is bijzonder gunstig voor diegenen die een meer voorzichtige en evoluerende benadering van cosmetische verbeteringen verkiezen.

De rol van de cosmetisch arts

Een gespecialiseerde arts voert niet alleen de filler behandeling uit, maar vooraf eerlijk advies geven over wat men kan verwachten. Een deskundige arts beoordeelt de unieke gezichtskenmerken, huidconditie, en esthetische doelen van de cliënt. Hieruit volgt een persoonlijke behandelingsstrategie wat kan variëren van het kiezen van de meest geschikte filler tot het bepalen van de optimale injectiepunten en -technieken. Het resultaat is een op maat gemaakte benadering die de beste resultaten garandeert, rekening houdend met de individuele kenmerken en wensen van elke cliënt.

Hoelang blijven fillers zitten?

Voor- en na een neusbehandeling met fillers

Hoelang blijven fillers zitten?

Hoelang fillers blijven zitten is afhankelijk van meerdere factoren die we hieronder zullen uitwerken.

Leefstijl en onderhoud

De levensduur van fillers wordt mede bepaald door de levensstijl van de cliënt. Roken en blootstelling aan de zon kunnen bijvoorbeeld het afbraakproces versnellen door het collageen in de huid af te breken en dehydratatie te bevorderen. Herhaalde bewegingen in het behandelde gebied, zoals die van de lippen, kunnen ook invloed hebben op hoe lang de fillers blijven zitten. Daarom is het belangrijk voor cliënten om hun levensstijlgewoonten aan te passen en regelmatige follow-up behandelingen te overwegen om de resultaten te behouden en te verlengen. Regelmatige follow-up behandelingen kunnen helpen bij het behouden van het gewenste volume en effect. De arts kan aanpassingen maken om naarmate de tijd verstrijkt de resultaten te verfijnen en te verbeteren.

Variabiliteit en lichaamsrespons

De snelheid waarmee fillers afbreken verschilt per persoon, beïnvloed door factoren zoals metabolisme, huidkwaliteit en algemene gezondheid. Mensen met een hoger metabolisme kunnen bijvoorbeeld merken dat hun lichaam fillers sneller afbreekt. Dit resulteert in een kortere levensduur van de behandeling. Daarnaast speelt de kwaliteit en elasticiteit van de huid een belangrijke rol in hoe fillers zich gedragen en hoe lang ze effectief blijven. Een gespecialiseerde arts biedt vaak een gepersonaliseerde beoordeling en adviseert voor het stellen van realistische verwachtingen over de duurzaamheid en het onderhoud van de behandeling.

Volume en kwaliteit van de huid

Fillers doen meer dan alleen volume aan bijvoorbeeld lippen of wangen toevoegen; ze kunnen ook de algehele kwaliteit en textuur van de huid verbeteren. Bijvoorbeeld, hyaluronzuur fillers helpen de huid te hydrateren en stimuleren de productie van collageen, wat leidt tot een verbetering van de huidtextuur en elasticiteit op de lange termijn. Deze eigenschappen maken fillers tot een keuze die niet alleen esthetisch aantrekkelijke resultaten leveren, maar ook bijdragen aan de gezondheid en veerkracht van de huid.

Verloop over tijd

Na verloop van tijd zal het effect van fillers afnemen. Dit maakt deel uit van het geleidelijke proces van lichaamsabsorptie en metabolisme. Deze afname verloopt meestal geleidelijk, waardoor cliënten en artsen de mogelijkheid hebben om de behoefte aan een opfrisbehandeling te beoordelen en te plannen. Regelmatige beoordelingen door een gespecialiseerde arts zijn cruciaal voor het behouden van de esthetische resultaten en voor het maken van tijdige aanpassingen.

Conclusie

Fillers bieden een scala aan mogelijkheden voor diegenen die streven naar esthetische verbeteringen, van subtiele veranderingen tot meer uitgesproken resultaten. Met opties variërend van tijdelijke tot langdurige behandelingen, kunnen cliënten kiezen voor een benadering die het beste bij hun wensen en levensstijl past. Het is echter essentieel om samen te werken met een gespecialiseerde cosmetisch arts om een persoonlijke behandeling te plannen die rekening houdt met individuele kenmerken, verwachtingen, en onderhoudsbehoeften. Met de juiste zorg en een voortdurende dialoog met een deskundige, kunnen cliënten genieten van de voordelen van fillers en een verbeterde uitstraling behouden.

Blijf jij ook graag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen? Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste posts, ontwikkelingen, nieuwtjes, leuke acties en veel meer!

Geschreven door:

Drs. Jelle Claassen

Cosmetisch arts bij Kliniek voor Jou

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van alle nieuwtjes en ontwikkelingen met onze nieuwsbrief!

Afspraak, vraag of opmerking?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Afspraak maken