Fillers of Botox: wanneer gebruik je wat

Bij cosmetische behandelingen zijn zowel Botox als fillers populaire opties voor het verbeteren van het uiterlijk. Fillers of Botox: wanneer gebruik je wat? Beide voorbeelden van injectables, een term die wordt gebruikt voor producten die via injectie worden toegediend voor cosmetische of medische doeleinden. Hoewel beide behandelingen gericht zijn op het verbeteren van het uiterlijk, hebben ze een andere werking en worden ze voor verschillende doeleinden gebruikt. In dit artikel verkennen we welke je het beste kunt gebruiken, afhankelijk van je cosmetische doelen.

Botox: werking en toepassing

Botox, een afkorting van botulinetoxine, werkt door de spieren tijdelijk te ontspannen. Het wordt vaak toegepast op gebieden van het gezicht waar overmatige spierspanning lijntjes en rimpels veroorzaakt. Dit gebeurt doordat Botox de signalen van de zenuwen naar de gezichtsspieren blokkeert, wat resulteert in een verminderde spierspanning en een gladde huid.

Botox is bijzonder effectief voor het behandelen van dynamische rimpels, zoals fronsrimpels, kraaienpootjes en lijntjes op het voorhoofd die ontstaan door het aanspannen van gezichtsspieren. Botox werkt door de spieren tijdelijk te ontspannen, waardoor rimpels minder zichtbaar worden. De effecten van Botox zijn niet onmiddellijk zichtbaar, maar worden meestal binnen enkele dagen tot twee weken na de behandeling zichtbaar.

Fillers: werking en toepassing

Fillers daarentegen bevatten vaak hyaluronzuur, een lichaamseigen stof die van nature in de huid aanwezig is en helpt om de huid van het gezicht soepel en gehydrateerd te houden. Fillers worden gebruikt om volume toe te voegen of te herstellen, met name in gebieden waar volumeverlies en veroudering van de huid heeft plaatsgevonden. Het gaat hier voornamelijk om het behandelen van statische rimpels. Dit zijn diepere rimpels, zoals nasolabiale vouwen, afhangende mondhoeken en verlies van volume in de lippen en jukbeenderen.

De resultaten van een filler behandeling zijn meestal onmiddellijk zichtbaar. Fillers bevatten stoffen die de aanmaak van collageen en elastine in de huid stimuleren. Dit zorgt voor een natuurlijke wijze van het verminderen van diepe rimpels en de huid soepel maakt.

Fillers of Botox: wanneer gebruik je wat

Bij een liquid facelift wordt een combinatie van Botox en fillers gebruikt

Het grootste verschil tussen Botox en fillers

Het grootste verschil tussen Botox en fillers ligt in hun werking. Botox (botuline toxine) wordt gebruikt om de spieren tijdelijk te ontspannen waardoor rimpels verminderen, terwijl fillers volume toevoegen aan het gezicht. De behandelingen vinden meestal plaats met een fijn naaldje en de prikjes zijn amper voelbaar. Botox heeft ook een preventieve werking; door de spieren te ontspannen, kunnen toekomstige rimpels worden voorkomen of verminderd.

Fillers blijven meestal langer zitten dan Botox, met effecten die tot een jaar of langer kunnen aanhouden, afhankelijk van het type filler en de behandelde zone. Fillers zijn vooral populair voor het vergroten van lippen en het verminderen van de zichtbaarheid van diepe rimpels en lijntjes.

Veiligheid en professionaliteit

Bij beide behandelingen is het cruciaal dat ze worden uitgevoerd door een ervaren cosmetisch arts. De behandelingen vinden plaats in een kliniek en vereisen precisie en kennis van de gezichtsanatomie. De prikjes zijn amper voelbaar, vaak gedaan met een dun naaldje, en zorgen voor een natuurlijk resultaat.

Toepassingen van Botox en fillers

  • Botox: Wordt vaak gebruikt voor het behandelen van dynamische rimpels zoals fronsrimpels, kraaienpootjes en bunny lines. Botuline toxine kan ook worden gebruikt voor medische redenen, zoals overmatig zweten en tandenknarsen.
  • Fillers: Worden gebruikt om volume toe te voegen aan delen van het gezicht zoals lippen, jukbeenderen en andere gebieden waar volumeverlies optreedt. Fillers kunnen ook worden gebruikt om diepere rimpels te behandelen.

Fillers of Botox: wanneer gebruik je wat?

De keuze tussen Botox en fillers hangt af van de specifieke behoeften en doelen van de patiënt. Als je last hebt van dynamische rimpels veroorzaakt door gezichtsbewegingen, dan is Botox wellicht de beste optie.

Als je te maken hebt met volumeverlies of diepere, statische rimpels, kunnen fillers de juiste keuze zijn. In sommige gevallen kunnen Botox en fillers in combinatie worden gebruikt voor een alomvattende anti-verouderingsbehandeling.

Consultatie met een cosmetisch arts

Hoewel een injectable behandeling over het algemeen veilig is, is het belangrijk om deze te laten uitvoeren door een ervaren cosmetisch arts. De behandelingen vereisen kennis van de gezichtsanatomie en precisie om het gewenste resultaat te bereiken. Bovendien is het van belang om vooraf goed te overleggen met de arts over de verwachtingen en mogelijke risico’s.

Het verschil tussen Botox en fillers ligt niet alleen in hun werking, maar ook in de duur van het effect. Een Botoxbehandeling duurt over het algemeen drie tot vier maanden, terwijl de resultaten van fillers langer zichtbaar blijven, vaak tot een jaar of langer, afhankelijk van het type filler en de behandelde zone.

Conclusie

Botox en fillers zijn beide effectieve cosmetische behandelingen, maar ze dienen voor verschillende doeleinden. Bij het kiezen tussen Botox en fillers is het belangrijk om de verschillen in hun werking en het beoogde gebruik te begrijpen. Botox werkt door spieren tijdelijk te ontspannen en wordt gebruikt om dynamische rimpels te behandelen, terwijl fillers volume toevoegen en effectief zijn voor statische rimpels en volumeverlies.

Beide behandelingen kunnen een aanzienlijke verbetering bieden in het uiterlijk, maar het is essentieel om de juiste behandeling te kiezen op basis van individuele behoeften en doelen. Een consultatie met een gekwalificeerde cosmetisch arts is cruciaal om een geïnformeerde beslissing te nemen en het beste resultaat te behalen.

Blijf jij ook graag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen? Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste posts, ontwikkelingen, nieuwtjes, leuke acties en veel meer!

Geschreven door:

Drs. Tobias van Genderen

Cosmetisch arts bij Kliniek voor Jou

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van alle nieuwtjes en ontwikkelingen met onze nieuwsbrief!

Afspraak, vraag of opmerking?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Afspraak maken