Hoe fillers verwijderen?

Tegenwoordig zijn fillers van hyaluronzuur niet meer weg te denken in de cosmetische wereld. Fillerbehandelingen kunnen wonderen doen voor het opvullen van rimpels, het definiëren van lippen en het herstellen van volume in het gezicht. Desondanks kan er soms de behoefte ontstaan om fillers te verwijderen of op te lossen, bijvoorbeeld als het resultaat niet naar wens is of als er complicaties optreden. Maar kan dat wel?

Hyaluronzuur fillers oplossen

Hyaluronzuur fillers staan bekend om hun veiligheid en reversibiliteit, dankzij de mogelijkheid om ze op te lossen. In gevallen waarin men de fillers wil verwijderen, wordt een specifieke behandeling met hyaluronidase ingezet. Hyaluronidase is een enzym dat de hyaluronzuur moleculen afbreekt, waardoor de filler oplost en het lichaam deze natuurlijk kan afvoeren.

De beslissing om fillers te laten oplossen dient in eerste instantie gemaakt te worden na overleg met een cosmetisch arts. Deze kan beoordelen of het verwijderen van de filler te adviseren is en welke methode het beste kan worden ingezet. Fillers verwijderen gebeurt niet lichtzinnig en vereist een deskundige aanpak.

Hoe fillers verwijderen?

Een hyaluronidase behandeling begint typisch met een consultatie bij een kliniek, waarbij de behandelend arts het gebied beoordeelt en de geschiedenis van de filler injectie bespreekt. Als de filler van een andere kliniek of van een onbekend merk hyaluronzuur is, kan de arts in eerste instantie voorzichtig zijn met het toepassen van hyaluronidase, omdat de reactie op de chemische toevoeging onvoorspelbaar kan zijn.

Hyaluronidase werkt door de hyaluronzuur ketens te splitsen, waardoor de huid deze sneller kan absorberen en afvoeren. Dit proces is relatief snel; vaak is het resultaat binnen een paar dagen zichtbaar. De zwelling die na de injectie kan optreden, is meestal kortstondig.

Voor de behandeling zelf wordt het enzym hyaluronidase via een injectie in het behandelde gebied geïnjecteerd. Het aantal benodigde injecties en de hoeveelheid hyaluronidase kan variëren afhankelijk van de hoeveelheid filler die opgelost moet worden. Vaak is een enkele hyalase behandeling voldoende, maar soms zijn er meerdere behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken.

Na de injectie met hyaluronidase kan je direct resultaat verwachten, hoewel het definitieve resultaat pas na een paar dagen tot twee weken zichtbaar zal zijn. Gedurende deze periode kan de behandelde plek een milde zwelling of roodheid vertonen, welke geleidelijk zal verminderen. Een nieuwe behandeling met hyaluronidase kan gepland worden als het gewenste effect na de eerste behandeling niet bereikt is.

Hoewel de hyaluronidase behandeling over het algemeen als veilig wordt beschouwd, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen. Deze kunnen bestaan uit roodheid, zwelling, pijn op de injectieplaats of, in zeldzame gevallen, allergische reacties. Het is daarom essentieel om deze behandeling te laten uitvoeren door een gekwalificeerde cosmetisch arts die ervaring heeft met het oplossen van fillers. Het zorgvuldig volgen van de nazorginstructies van de arts zal ook helpen om het genezingsproces te bevorderen en het beste resultaat te verzekeren.

Hoe fillers verwijderen?

Voor en na een behandeling van de traangoot, lip en kin met fillers.

Permanente fillers

Permanente fillers vormen een ander verhaal. Deze zijn, zoals de naam al doet vermoeden, ontworpen om permanent te blijven en kunnen niet opgelost worden door hyaluronidase. Het verwijderen van deze fillers kan complex zijn en chirurgische ingrepen vereisen. Dergelijke ingrepen brengen meer risico’s met zich mee en dienen grondig besproken te worden met de behandelend arts. In Nederland zijn permanente fillers daarom ook verboden.

Hyaluronzuur breekt echter in het lichaam op natuurlijke wijze af over tijd. Echter, wanneer je het proces wilt versnellen, is de werkzame stof hyaluronidase noodzakelijk. Het kan ook een oplossing bieden voor situaties waarbij in eerste instantie een keer te veel filler is geïnjecteerd, of waarbij het lichaam versneld fillers moet laten verwijderen omwille van een allergische reactie of infectie.

Samenvattend, het oplossen van hyaluronzuur fillers is een geavanceerde techniek die de flexibiliteit biedt om esthetische behandelingen aan te passen en te corrigeren. Met de juiste zorg en expertise kan deze behandeling een effectieve oplossing zijn al je verandering of herstel zoekt na een fillerbehandeling. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op!

Blijf jij ook graag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen? Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste posts, ontwikkelingen, nieuwtjes, leuke acties en veel meer!

Geschreven door:

Drs. Tobias van Genderen

Cosmetisch arts bij Kliniek voor Jou

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van alle nieuwtjes en ontwikkelingen met onze nieuwsbrief!

Afspraak, vraag of opmerking?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Afspraak maken