6 Botox mythen ontkracht

Botox wordt in de cosmetische wereld als een goede investering in schoonheid en jeugdigheid gezien. Desondanks wordt deze behandeling vaak omgeven door mythen en misvattingen. Dat een Botoxbehandeling spasmes veroorzaakt of verslavend is, is bijvoorbeeld een veelvoorkomende mythe. In dit artikel bieden we een objectieve blik op de meest voorkomende Botox mythen en scheiden feit van fictie.

Botox mythe 1: Botox zorgt voor een uitdrukkingsloos gezicht

De angst voor een ‘bevroren’ of uitdrukkingsloos gezicht is een van de meest voorkomende reden waarom mensen aarzelen om Botox te gebruiken. Echter, in de handen van een gekwalificeerde cosmetisch arts, kan Botox subtiel en effectief worden toegepast mét behoud van de natuurlijke gezichtsexpressie. Het eerste consult leidt tot een gedetailleerd behandelplan waarbij de specialist de juiste dosering en injectiepunten bepaald. Dit zorgt ervoor dat gezichtbewegingen niet volledig worden beperkt, maar dat rimpels en lijnen verzachten. Een deskundig uitgevoerde Botoxbehandeling verbetert het uiterlijk zonder de dynamiek en expressiviteit van het gezicht te verminderen.

Botox mythe 2: Botox is alleen voor vrouwen

Hoewel vrouwen nog steeds de grootste groep vormen die Botoxbehandelingen ondergaan, is er een groeiend aantal mannen die deze cosmetische behandeling ontdekt. Botox kan bij mannen specifiek worden ingezet voor het versterken van de kaaklijn of het verminderen van voorhoofdsrimpels, waardoor een mannelijke en krachtiger uiterlijk wordt verkregen. Daarnaast worden Botox behandelingen voor mannen aangepast aan hun specifieke huidkenmerken en esthetische doelen. Dit zorgt voor een natuurlijk en passend resultaat. De ‘Brotox’ trend weerspiegelt een veranderende perceptie en groeiende acceptatie van cosmetische behandelingen onder mannen.

Botox mythe 3: Botox is alleen voor oudere mensen

Botox wordt vaak onterecht beschouwd als een behandeling die alleen geschikt is voor oudere mensen. Botox wordt echter steeds vaker door jonge mensen preventief gebruikt om de vorming van rimpels uit te stellen. Door de spier die dynamische rimpels veroorzaken, zoals fronslijnen en kraaienpootjes, te ontspannen, kan Botox de ontwikkeling van deze lijntjes vertragen. Deze preventieve benadering van Botox toont aan dat het een veelzijdige behandeling is die niet leeftijdsgebonden is, maar eerder een persoonlijke keuze die afhankelijk is van iemand esthetische doelen en leefstijl.

Hoe rimpels ontstaan

Naast erfelijkheid onze gezichtsmimiek in de loop van tijd ook rimpels. Deze zogenaamde dynamische rimpels ontstaan wanneer we keer op keer gezichtsbewegingen maken zoals bij fronzen (fronsrimpels) en lachen (kraaienpootjes). Bij het maken van deze gezichtsbewegingen trek je spieren samen waardoor huidcellen beschadigd raken. Dynamische rimpels worden ook wel mimische rimpels genoemd. Een tweede soort rimpels zijn statische rimpels. Statische rimpels zijn rimpels die niet door gezichtuitdrukkingen ontstaan en altijd zichtbaar zullen zijn. Een goed voorbeeld hiervan zijn rimpels in je gezicht zoals rond de mond, ogen of voorhoofd. Ze zijn ook te zien wanneer je in rust bent en er geen gezichtsbewegingen plaatsvinden. Dit soort rimpels hebben te maken met een verminderde hoeveelheid collageen en elastine naarmate je ouder wordt.

6 Botox mythen ontkracht

Nee, Botox is niet alleen voor vrouwen

Botox mythe 4: Botox is permanent

De overtuiging dat Botox voor een permanente verandering zorgt, is onjuist. Botox is een tijdelijke behandelingen waarvan de effecten meestal drie tot zes maanden aanhouden. Botox werkt door spieren tijdelijk te ontspannen, waardoor rimpels verminderen. De werkzame stof wordt gedurende de tijd weer langzaam door het lichaam afgebroken. Naarmate het effect van de Botox afneemt, keer de spieractiviteit terug naar zijn normale staat waardoor je huid weer haar natuurlijke toestand verkrijgt. Deze tijdelijkheid biedt patiënten de flexibiliteit om hun behandelingen aan te passen aan veranderende voorkeuren of om de behandeling stop te zetten als de resultaten niet naar wens zijn.

Botox mythe 5: Botox is enkel voor rimpelbehandelingen

De perceptie dat Botox alleen voor het behandelen van rimpels wordt gebruikt, is beperkt en onvolledig. Botox heeft een reeks medische toepassingen die verder gaan dan esthetische verbeteringen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de behandeling van overmatig zweten, het verlichten van spierspasmen, het verminderen van migraineaanvallen, en bij sommige vormen van blaasdisfunctie. Deze veelzijdigheid aan behandelingen zijn ondersteund door uitgebreid klinisch onderzoek en een gewaardeerde optie binnen de medische wereld.

Botox mythe 6: Botox vult rimpels

Het is een groot misverstand dat met Botox rimpels worden opgevuld. In werkelijkheid werkt Botox door middel van de actieve stof botulinetoxine. Dit eiwit verminderd tijdelijk de spieractiviteit, wat resulteert in een gladdere huid. Dit verschilt van fillers, die daadwerkelijk volume aan de huid toevoegen voor het vullen van rimpels en lijntjes. Botox ontspant de onderliggende spieren, terwijl fillers materialen zoals hyaluronzuur gebruikten om de huid op te vullen. Deze twee behandelingen hebben verschillende doelen en resultaten, maar kunnen in sommige gevallen complementair worden gebruikt voor een algehele verbetering van het uiterlijk. Men spreekt dan van een ‘liquid facelift’.

Een geïnformeerde keuze met ontkrachte Botox mythen

Terwijl er altijd mythes rondom cosmetische procedures zullen bestaan, is het belangrijk om geïnformeerde beslissingen te nemen op basis van acurate en betrouwbare informatie. Botox, mits correct gebruikt, is een veilige en effectieve behandeling die niet alleen esthetische wensen vervult, maar ook medische voordelen voor aandoeningen zoals migraine biedt. 

Bij onze kliniek staat een persoonlijke benadering centraal. Wij streven naar natuurlijke, bevredigende resultaten die in lijn zijn met jouw individuele wensen en behoeften. Laat mythen geen barrière vormen voor jouw beslissingen omtrent jouw uiterlijk en welzijn. In onze praktijk zetten we ons in om misverstanden rondom Botox te ontkrachten en je te voorzien van heldere, objectieve informatie. Zo kan je met vertrouwen en kennis een weloverwogen keuze maken over jouw cosmetische behandelingen. Graag nodigen we je uit voor een uitgebreid consult. Ons doel is jou te helpen de beste versie van jezelf te zijn, zowel van binnen als van buiten.

Blijf jij ook graag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen? Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste posts, ontwikkelingen, nieuwtjes, leuke acties en veel meer!

Geschreven door:

Drs. Tobias van Genderen

Cosmetisch arts bij Kliniek voor Jou

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van alle nieuwtjes en ontwikkelingen met onze nieuwsbrief!

Afspraak, vraag of opmerking?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Afspraak maken