Fillers en zon

De relatie tussen fillers en zon is een belangrijk onderwerp voor mensen die fillers willen. Zowel potentiële als bestaande cliënten die filler behandelingen overwegen, of reeds behandeld zijn, moeten bewust zijn van de effecten die zonlicht kan hebben op hun huid en de duurzaamheid van de resultaten van de filler.

Invloed van UV-straling

Ultraviolet (UV) straling, het type zonlicht dat bijdraagt aan huidveroudering en huidkanker, kan ook invloed hebben op het behandelde gebied na een filler behandeling. Het is bekend de straling schade kan aanrichten aan de opperhuid. Dit versnelt niet alleen voor dat het verouderingsproces, maar beïnvloed ook de integriteit van de filler.

Effecten van de zon op fillers

Blootstelling aan de zon, en met name de zonnebank, kan leiden tot een versnelde afbraak van de filler. Fillers, en in het bijzonder die op basis van hyaluronzuur, kunnen sneller afgebroken worden onder invloed van intense zon. Dit betekent dat de duurzaamheid van de filler in de zon potentieel wordt verkort, waardoor het resultaat mogelijk niet zo lang aanhoudt als verwacht. De onderliggende reden hiervoor is dat UV-straling van de zon schade kan veroorzaken aan de huidcellen en de natuurlijke structuur van hyaluronzuur, wat een belangrijk onderdeel is van veel fillers. Deze UV-stralen kunnen de chemische verbindingen binnen de fillers afbreken, wat resulteert in een versneld afbraakproces. Daarnaast stimuleren UV-stralen de productie van vrije radicalen in de huid, die verdere schade aan zowel de huid als de fillers kunnen veroorzaken. Het is belangrijk op te merken dat deze versnelde afbraak niet alleen de duurzaamheid van de filler beïnvloedt, maar ook kan leiden tot ongelijkmatige afbraak, wat resulteert in een minder consistente uitstraling. Cliënten die fillers gebruiken, dienen daarom extra voorzichtig te zijn met blootstelling aan de zon en zonnebanken, om de levensduur en het effect van hun behandeling te maximaliseren.

Zwelling en roodheid na de behandeling

Na een filler behandeling kan de huid enige tijd gevoeliger zijn. Eventuele zwelling, roodheid en zelfs blauwe plekken kunnen voorkomen. Deze symptomen kunnen verergeren door blootstelling aan de zon. De ontstekingsreacties in de huid kunnen versterken en bloedvaten worden onder invloed van warmte wijder. Beide reacties dragen bij aan de zwelling.

Het belang van bescherming tegen de zon

Het is van essentieel belang om de huid goed te beschermen tegen de zon na een filler behandeling. Een goede beschermingsfactor (SPF) is noodzakelijk om de huid en de filler oppervlakkig onder de huid te beschermen. Het is raadzaam om, zeker in de eerste drie dagen na de behandeling, directe blootstelling aan de zon te vermijden om eventuele zwelling en roodheid te minimaliseren.

Fillers en zon

Voor en nadat de kin behandeld is met een filler.

Algemeen advies

Cosmetisch artsen adviseren doorgaans om intensief sporten, alcohol drinken, en blootstelling aan extreme warmte, zoals sauna’s en zonnebanken, te vermijden in de dagen direct volgend op de behandeling. Deze activiteiten kunnen de zwelling verergeren en het genezingsproces beïnvloeden. Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat het behandelde gebied wordt aangeraakt of gemasseerd, aangezien dit de filler kan verplaatsen en leiden tot asymmetrie. Het is essentieel dat cliënten voldoende rust nemen en de huid goed hydrateren. Het gebruik van een kwalitatieve vochtinbrengende crème kan helpen om de huid soepel te houden en een optimale omgeving voor genezing te creëren.

Fillers en zon op vakantie

Indien je op vakantie gaat naar een locatie met veel zon, is het belangrijk om dit te overwegen in je persoonlijke behandelplan. Een vrijblijvend consult bij een ervaren arts, bijvoorbeeld in de regio Eindhoven, kan helpen bij het plannen van jouw behandeling zodat deze niet direct voorafgaat aan je vakantie. Zo heeft jouw huid de tijd om te herstellen en kun je langer genieten van de resultaten. Het is raadzaam om minimaal twee weken voor vertrek de behandeling te ondergaan. Dit geeft de filler de kans om zich te settelen en eventuele zwelling of blauwe plekken te laten verdwijnen.

Controle afspraak

Na een filler behandeling kan een controle afspraak nodig zijn om te zorgen dat de huid goed herstelt en om te verifiëren dat de filler zich correct heeft gevestigd. Tijdens deze afspraak kan de arts ook bovenstaand advies herhalen en aanvullende richtlijnen geven met betrekking tot blootstelling aan de zon en zonnebank.

Duurzaamheid van fillers in de zon

Hoewel fillers onder normale omstandigheden langdurig resultaat bieden, kan frequente blootstelling aan de zon ervoor zorgen dat de filler sneller wordt afgebroken. Cliënten die vaak in de zon zijn hebben op een kortere termijn een herhaalbehandeling nodig om het gewenste volume en de contouren te behouden.

Afsluitend advies

In het algemeen adviseren ervaren artsen om direct na de filler behandelingen niet in de zon te gaan liggen en altijd een hoge SPF te gebruiken om de huid te beschermen. Ook na het herstel is het belangrijk om zonnebrandcrème te blijven gebruiken om zowel jouw huid als de filler te beschermen.

In samenvatting, de relatie tussen fillers en zon is een factor om rekening mee te houden wanneer men optimaal wil genieten van de voordelen van cosmetische behandelingen. Het beschermen van de huid tegen de zon is cruciaal voor de gezondheid van je huid en de levensduur van jouw fillers. Het volgen van de aanbevelingen van je cosmetisch arts zal ervoor zorgen dat je zowel op korte als lange termijn tevreden bent met je behandeling.

Blijf jij ook graag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen? Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste posts, ontwikkelingen, nieuwtjes, leuke acties en veel meer!

Geschreven door:

Drs. Tobias van Genderen

Cosmetisch arts bij Kliniek voor Jou

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van alle nieuwtjes en ontwikkelingen met onze nieuwsbrief!

Afspraak, vraag of opmerking?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Afspraak maken