Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap pigmentvlekken op het gezicht. Deze pigmentvlekken worden zwangerschapsmasker of ook wel melasma genoemd en kunnen een aanzienlijke impact op het zelfvertrouwen hebben. Zwangerschapsmasker veroorzaakt vaak ongemak en onzekerheid bij vrouwen, waardoor ze zich soms minder zelfverzekerd voelen in sociale situaties. Wij leggen je graag uit wat je kunt doen tegen deze bruine vlekken, zodat je je weer zelfverzekerd en comfortabel in je huid kunt voelen.
Hoe ontstaat een zwangerschapsmasker?
Een zwangerschapsmasker ontstaat wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap te maken krijgen met hormonale veranderingen. Door een stijging van het oestrogeen- en progesteronniveau kunnen zwangere vrouwen last krijgen van een overmatige melanineproductie, ook wel hyperpigmentatie genoemd. Deze hormonen beïnvloeden de structuur van de huid, waardoor deze naast de pigmentatie ook droger of vetter kan aanvoelen dan normaal. De pigmentvlekken in het gezicht lijken op grote moedervlekken en kunnen de uitstraling van een vrouw beïnvloeden.
Daarnaast hebben vrouwen met een getinte huid een grotere kans om last te krijgen van een zwangerschapsmasker in vergelijking met vrouwen met een lichtere huid. Bij vrouwen met een zeer donkere huid kunnen de vlekken zelfs lichter zijn dan de omringende huid. Naast zwangerschap spelen ook erfelijke factoren een belangrijke rol bij het ontstaan van melasma. Wanneer er gevallen van melasma in de familie voorkomen, is de kans groter dat andere familieleden ook deze aandoening ontwikkelen.
Als je last hebt van een zwangerschapsmasker, kunnen wij je helpen om deze pigmentvlekken effectief te verminderen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis consult en ontdek hoe we jou kunnen helpen.
Wat zijn de verschillende soorten zwangerschapsmaskers?
Een zwangerschapsmasker kan zich alleen in de bovenste huidlaag (epidermis) bevinden of in zowel de opperhuid als de lederhuid (dermis). Onderzoek toont verder aan dat het zwangerschapsmasker dat zich in de opperhuid bevindt vaak een meer bruine of zwarte kleur heeft en scherp begrensd is, terwijl het zwangerschapsmasker in de opper- en lederhuid een blauwere of grijzere tint vertoont en minder scherp begrensd is.
Bij wie komt zwangerschapsmasker allemaal voor?
Melasma komt met name bij vrouwen voor gedurende de vruchtbare leeftijd, vooral tijdens de zwangerschap of bij gebruik van de pil. In enkele gevallen komt het zwangerschapsmasker ook bij mannen voor, met name bij mannen uit het Midden-Oosten, Azië of het Caraïbische gebied, die last kunnen hebben van bruine vlekken. Dit kan wijzen op een verhoogde gevoeligheid voor pigmentvorming, ongeacht het geslacht.
Hoe kan je een zwangerschapsmasker voorkomen?
Zoals voor veel dingen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Dit principe geldt ook voor het ontwikkelen van een zwangerschapsmasker. Het belangrijkste advies is het vermijden van blootstelling aan UV-stralen. UV-straling uit zonlicht kan de productie van melanine stimuleren, wat het risico op hyperpigmentatie verhoogt. Daarom is het belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen het UV-licht van de zon door regelmatig een goede zonnebrandcrème aan te brengen, een hoed te dragen en direct zonlicht, vooral tijdens de piekuren, te vermijden. Daarnaast is het ook raadzaam om zo min mogelijk gebruik van de zonnebank te maken, aangezien deze in grote lijnen hetzelfde effect heeft als zonlicht. Het gebruik van een zonnebank kan dus ook bijdragen aan de ontwikkeling van een zwangerschapsmasker.
Neem voor meer informatie over het voorkomen van een zwangerschapsmasker of voor een behandeling hiervan contact met ons op. Wij behandelen melasma met de meest geschikte peelings. Samen stellen we een behandelplan op en bespreken we de beste opties om jouw huid te verbeteren.
Wat kan je zelf doen tegen een zwangerschapsmasker?
Er zijn twee methoden die kunnen bijdragen aan het minder zichtbaar maken van een zwangerschapsmasker in het gezicht. Hieronder worden deze verder toegelicht:
1. Make-up
Een goede manier om donkere vlekken op de huid minder zichtbaar te maken is door make-up te gebruiken. Daarbij zijn er diverse producten op de markt die lijken op de kleur van de huid en speciaal zijn ontwikkeld om oneffenheden te camoufleren. Deze producten, zoals concealers en foundations, kunnen helpen om een gelijkmatigere teint te creëren en de zichtbaarheid van pigmentvlekken te verminderen.
2. Speciale pigmentatie crèmes
Daarnaast bestaat er nog de mogelijkheid om gebruik te maken van speciale pigmentcrèmes, die je tijdens de zwangerschap kunt gebruiken. Deze crèmes bevatten vaak vitamine C, een krachtige antioxidant die helpt om de huid te verhelderen en de productie van melanine te reguleren. Daarnaast kunnen sommige pigmentcrèmes ook actieve ingrediënten bevatten zoals niacinamide en hyaluronzuur, die de huid hydrateren en de algehele huidtextuur verbeteren.
Op onze webshop vind je diverse producten die kunnen helpen tegen een zwangerschapsmasker. Ga voor meer informatie naar onze webshop en ontdek de mogelijkheden om jouw huid te verzorgen en beschermen.
Zwangerschapsmasker behandelen met dermatologische peelings
Hoewel er diverse producten bestaan die pigmentatie in het gezicht tegengaan is het uiteindelijk het beste om een zwangerschapsmasker te laten behandelen. Hiervoor zijn dermatologische peelings erg geschikt, aangezien ze helpen om de bovenste huidlagen te exfoliëren, waardoor dode huidcellen worden verwijderd en de huid wordt gestimuleerd om zich te vernieuwen. Een ander voordeel is dat deze peelings ook zeer effectief zijn in het verminderen van dieper gelegen pigment. Dit kan resulteren in een meer egale teint en het verminderen van de zichtbaarheid van oppervlakkige hyperpigmentatie. Deze melasma behandeling kan ook de textuur van de huid verbeteren en fijne lijntjes verminderen.
Wij bieden verschillende peelings aan, waaronder de Cosmo Peel Forte, Dermaceutic Peel en Cosmo Peel. Neem voor meer informatie contact met ons op, zodat wij de meest passende behandeling voor jouw huidtype kunnen vinden.